Planujesz zaprosić gości na obiad? A może pragniesz samodzielnie przygotować romantyczną kolację dla ukochanego? Niezależnie od tego, czym się kierujesz, powinnaś wiedzieć, jakie wino dobrać, aby nie popełnić gafy. Jak się nie pogubić wśród wszystkich smaków i kolorów wina? Poniższy poradnik pomoże Ci uniknąć gafy, zamiast tego doskonale podkreślając smak serwowanych posiłków.
Dlaczego dobór wina jest tak ważny?
Prawidłowo dobrane wino to klucz do udanego posiłku. Pozwala podkreślić aromat jedzenia, a w przypadku tłustych dań wspomaga trawienie. Wybierając odpowiednie kompozycje smakowe, dania nabiorą zupełnie innego wymiaru. Należy przy tym pamiętać, że wino nie może zdominować smaku serwowanych posiłków. W miarę możliwości warto sięgnąć po wina regionalnie zgodne z zaproponowanym daniem. Jednak w naszej Polskiej rzeczywistości nie zawsze jest to możliwe. Wówczas podążaj za ogólną zasadą, która mówi o tym, by podążać za kolorem. Jednak staraj się wówczas nie zapominać o tym, że wina białe należy serwować na początku, zanim sięgniesz po różowe i czerwone trunki.
Podział win – nie tylko na podstawie koloru
Dla wielu osób wina dzielą się wyłącznie pod względem kolorów i smaków. Jednak w rzeczywistości tych podziałów jest wiele więcej. Oprócz tego, że są słodkie, półsłodkie, półwytrawne i wytrawne mają jeszcze szereg innych cech, które okażą się szczególnie istotne przy serwowaniu posiłków.
Wina białe mogą wyróżniać się bogactwem smaku, mocnym aromatem, odpowiednim balansem słodyczy, jak wino El Sol, które podkreśli smak każdego deseru. Mogą być świeże i rześkie, a także musujące.
Wśród win różowych wyróżnić możemy tradycyjne wino różowe, w którym wyróżnia się wino Carlo Rossi, a także różowe wino musujące.
Co ciekawe, wśród wielu osób dalej pokutuje przekonanie, że wina czerwone są ciężkie. Tymczasem również wśród nich znajdziemy szereg wariantów, które pozwolą nam dobrać odpowiednie wino do naszych upodobań. Wina czerwone możemy podzielić na świeże i lekkie, jak m.in. Fresco. Wino to wyróżnia się delikatnością, która nie przytłoczy nawet delikatnych podniebień. Z kolei miłośnicy intensywnych smaków mogą sięgnąć po czerwone, dobrze zbudowane wino lub wariant mocny i pikantny.
Rodzaje win do posiłków
Jak już wcześniej wspomniano, warto dostosować barwę wina do posiłku – do drobiu i ryb zaserwuj wino białe, z kolei wołowinę podaj z winem czerwonym. Dodatkowo kieruj się naszymi wskazówkami, a na pewno goście szybko nie zapomną wyjątkowych doznań smakowych.
Do przystawek warto podać wina świeże wina białe, może to być np. wino El Sol. Jego delikatny smak z nutką cytrusowego aromatu idealnie skomponuje się z daniami lekkostrawnymi. Możesz po nie sięgnąć, serwując sałatki, owoce morza, a nawet smażonego kurczaka.
Musujące wino białe lub różowe idealnie wkomponuje się w elegancką kolację, choć ono również lepiej sprawdzi się w przypadku przystawek lub deserów.
Jeśli planujesz zaserwować makarony z sosem śmietanowym lub duszone mięso, wówczas sięgnij po dobrze zbudowane wino czerwone.