Stosowanie olejów paszowych niesie za sobą wiele pozytywnych aspektów. Przede wszystkim dzięki swoim właściwościom energetycznym pozwalają one na zużycie mniejszej ilości mieszanki, co niesie za sobą ogromne oszczędności. Dzięki zawartości wielu potrzebnych składników odżywczych wpływają również na lepszy rozwój zwłaszcza zwierząt młodych oraz tych karmiących małe. Zaś oleje stosowane u zwierząt dorosłych pozwalają na osiągnięcie większego przyrostu w sposób naturalny i bezpieczny. Mają pozytywny wpływ na przyswajalność witamin: A, D, E i K, co skutkuje lepszą jakością mięsa oraz jaj dostarczanych przez zwierzęta. Kolejnymi ogromnymi plusami są te, które widać od razu po dodaniu oleju, są nimi: mniejsze pylenie paszy (korzystnie wpływa to na układ oddechowy stada), poprawa jej konsystencji oraz polepszenie smaku, dzięki czemu zwierzęta chętniej jedzą mieszanki.
Olej paszowy sojowy
Olej paszowy sojowy zawiera wiele składników przyczyniających się do lepszego funkcjonowania organizmów zwierząt. Uzupełnianie paszy tym olejem oprócz dostarczenia dużej ilości energii dodatkowo uzupełnia ich dietę o takie składniki jak: kwas linolowy, kwas oleinowy, kwas a-linolenowy, witamina E, lecytyna oraz flawonoidy. Olej sojowy jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które nie są produkowane przez organizm zwierząt i muszą zostać dostarczone wraz z pokarmem. Natłuszczanie karmy tym olejem pozwala na wykluczenie takich zjawisk jak nieprawidłowy rozwój lub zahamowanie wzrostu. Ogranicza to również możliwość degeneracji narządów rodnych, zmian skórnych oraz utraty masy ciała w okresie laktacji maciory.
Olej paszowy rybny
Olej paszowy rybny zawiera bardzo ważne kwasy tłuszczowe nienasycone oraz jest źródłem kwasów Omega-3. Są one niezwykle ważne w procesie spermatogenezy, który oczywiście szczególnie istotny jest samców przeznaczonych do rozpłodu. Dodatkowo poprawia on odporność zwierząt, którym jest podawany. Olej rybny jest niezwykle bogatym źródłem witamin lipofilnych:
– Witaminy A – szczególnie ważnej w rozwoju młodych.
– Witaminy D – wpływającej na zdrowy rozwój kości.
– Witaminy E – wpływającej na prawidłowy rozwój mięśni oraz ich wydolność, dodatkowo działającej jako przeciwutleniacz i korzystnie oddziałującej na krew i układ nerwowy.
– Witaminy K – ważnej dla układu krwionośnego, której niedobór prowadzi do krwotoków.
Przechowywanie olejów paszowych
Miejsce, w którym powinno się przechowywać oleje paszowe powinno być suche i czyste. Najkorzystniejsza temperatura przechowywania wynosi około 18 stopni Celsjusza. Warto dopilnować, aby olej nie został wystawiony na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Oleje nieodpowiednio lub zbyt długo przechowywane mogą zjełczeć.
Podsumowując: oleje paszowe są niezwykle wartościowym uzupełnieniem paszy podawanej zwierzętom. Pozwalają na wykorzystanie mniejszej ilości mieszanki przy zachowaniu zapotrzebowania energetycznego stada – niesie to za sobą oszczędność dla hodowcy. Dodatkowo są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do prawidłowego rozwoju zarówno osobników młodych, jak i dorosłych.