Fontanna z czekoladą, czyli hit każdego przyjęcia

zdrowa czekolada

Fontanna z czekoladą to hit wielu imprez. Atrakcją jest nie tylko jedzenie owoców itp. oblanych czekoladą, ale sam fakt, że możemy je samodzielnie przygotować. Pozostaje pytanie, jakie produkty będziemy oblewać pyszną polewą oraz jaką czekoladę wybrać w tym celu? Czy dobrym rozwiązaniem będzie kuwertura czekoladowa?

Jaka czekolada będzie najlepsza do fontanny czekoladowej?

W fontannie czekoladowej możemy umieścić tak naprawdę każdy rodzaj czekolady. Mogą pojawić się jednak pewne ograniczenia, które wynikają z mocy silnika i śruby, jaką posiada nasz sprzęt. Do wyboru mamy zarówno zwykłe czekolady, jak i te przygotowane specjalnie z myślą o fontannach czekoladowych. W przypadku tych pierwszych najczęściej wymagane jest ich rozcieńczenie, np. za pomocą oleju rzepakowego lub słonecznikowego.

Dobrze jeśli oprócz jakości i smaku zadbamy o to, aby była to zdrowa czekolada. Dlatego wybierając produkt do fontanny, szukajmy tych, które nie mają w składzie, m.in.:

  • aromatów,
  • syropu glukozowo-fruktozowego oraz innych syropów,
  • substancji spulchniających,
  • oleju palmowego.

Rozwiązaniem, które dobrze sprawdzi się w przypadku fontanny, jest kuwertura czekoladowa. Należy ona do produktów charakteryzujących się wysoką jakością i uznawana jest za jeden z najbardziej wykwintnych składników w cukiernictwie.

Kuwertura czekoladowa wyróżnia się na tle zwykłych czekolad wysoką zawartością masła kakaowego (jego ilość wynosi nawet 35%). Dzięki temu charakteryzuje się większą płynnością, co jest niezwykle istotne w przypadku wyboru produktu do fontanny czekoladowej. Większa płynność nie wiąże się z potrzebą oleju, który jeśli jest źle dobrany, może zepsuć smak polewy czekoladowej.

Wybór dodatków do fontanny czekoladowej

Niewątpliwie istotną kwestią jest wybór odpowiedniego produktu do przygotowywania polewy czekoladowej. Ważne, aby charakteryzował się on odpowiednią płynnością i dobrym smakiem. Ponadto dobrze, jeśli w kupionej lub zamówionej przez nas fontannie popłynie zdrowa czekolada.

Nie bez znaczenia są również dodatki do fontanny czekoladowej, z których będziemy przygotowywać przekąski oblane pyszną polewą. Hitem wielu imprez są owoce, które idealnie sprawdzają się w połączeniu ze słodką czekoladą. Do jednych z najpopularniejszych należą, np.:

  • ananasy,
  • truskawki,
  • winogrona,
  • pomarańcze.

Niektóre owoce mogą stanowić równie atrakcyjny dodatek do fontanny czekoladowej jednak, musimy pamiętać, że z czasem nabierają ciemniejszej, mało atrakcyjnej barwy (np. jabłka, gruszki, banany). Jeśli jednak zależy nam na tym, aby pojawiły się na naszej imprezie, możemy w prosty sposób zapobiec temu zjawisku. Wystarczy delikatnie skropić je sokiem z cytryny lub na chwilę zanurzyć w wodzie gazowanej.

Nie jest powiedziane, że do przygotowania przekąsek w polewie czekoladowej nadają się wyłącznie owoce. Część osób proponuje swoim gościom inne produkty, których smak dobrze komponuje się z polewą czekoladową. Są to, np. ciasteczka, rurki, a nawet bardzo atrakcyjnie wyglądające bezy.