Przerwa na lunch w czasie konferencji, narady firmowej lub prezentacji to obecnie już nie luksus, ale absolutna konieczność. Dawniej każdy wspierał się domowymi kanapkami i niezbyt smaczną kawą z automatu. Współczesne przedsiębiorstwa dbają o zapewnienie jak najlepszego zaplecza gastronomicznego. Wspólny posiłek, to także okazja do miłej pogawędki oraz zacieśnienia więzi, nie tylko na polu zawodowym.
Firmowy lunch – zalety tego rozwiązania
Firmowy lunch to wspaniały sposób na regenerację organizmu, który jest zmęczony wielogodzinną naradą czy obecnością na evencie. Wiadomym jest, że tego typu imprezy zaczynają się dość wcześnie, a kończą bardzo późno. Wielu uczestników zmuszonych jest przyjechać na miejsce z odległych miast i regionów, a ich jedynym posiłkiem jest zazwyczaj szybka kawa na stacji benzynowej i słodka, niezbyt zdrowa przekąska.
Konferencja czy prezentacja, trwa stosunkowo długo. W tym czasie mózg zużywa masę energii i kalorii. Dlatego też, tak wiele firm organizuje pełne zaplecze gastronomiczne, które jest podzielone na określone przerwy w spotkaniach. Do wyboru są różne wersje lunchów biznesowych, które uwarunkowane są oczywiście czasem. Mogą to być zarówno krótsze, ale częstsze drobne przekąski, jak i jedna, nieco dłuższa przerwa, która pozwala na spożycie pełnowartościowego posiłku w dużej porcji.
Wzmocnienie organizmu i dodanie sił
Firmy zazwyczaj ustalają 2-3 krótkie przerwy, podczas których można napić się doskonałej, świeżo mielonej kawy, poczęstować się półmiskiem owoców, domowych wypieków, słonych przekąsek czy skosztować mini kanapek, które idealnie zaspokoją poranny głód oraz pomagają w nabraniu sił do dalszej, efektywnej pracy.
Duży lunch z kolei jest zaplanowany jako jedno wydarzenie. Jest to zazwyczaj godzinna przerwa, podczas której uczestnicy mają szansę spróbować dań w formie przystawek, zup, dania głównego oraz deseru, w dowolnie wybranej formie. Do tego podawana jest oczywiście pyszna kawa, aromatyczna herbata, soki owocowe, napoje gazowane, jak również woda mineralna z dodatkiem cytryny, limonki czy mięty. Tak duży posiłek powoduje rozładowanie nagromadzonego stresu, pomaga odzyskać siły i wypocząć. 60 minut to optymalny czas na spokojnie spożycie jedzenia, które nie trzeba jeść w biegu oraz w okrojonej porcji.
Ogromny wybór potraw, dań i przekąsek
Firmowy catering nie musi kojarzyć się z nudnymi kanapkami czy mało efektownym, pokrojonym w trójkąty, ciastem. Można zdecydować się na różnego rodzaju wysublimowane przekąski, które oczarują zebranych gości i sprawią, że będą oni zachwyceni jakością serwowanych potraw.
Podobnie rzecz ma się z daniami na ciepło. Lunch biznesowy w formie kuchni staropolskiej lub egzotycznej to ciekawy i niebanalny pomysł na wspaniały poczęstunek. Do wyboru jest różnego rodzaju menu, które przypadnie do gustu wielu uczestnikom konferencji czy szkolenia.
Estetycznie podane potrawy połączone z aromatycznymi ziołami i świeżymi dodatkami pozwalają na wykreowanie najlepszej palety smaków i powrót do dzieciństwa. Wybór kuchni zależy od indywidualnych preferencji danego organizatora eventu, który zaproponować może własne pomysły, lub też skorzystać z bogatego doświadczenia firm realizujących usługi z zakresu cateringu firmowego.
Dania, które będą prawdziwą rozkoszą dla podniebienia
Warto skorzystać z firm, które oferują najlepszej jakości usługi gastronomiczne z zakresu lunchów biznesowych. Mamy wówczas pewność, że wszelkie serwowane potrawy będą świeże, pyszne i przygotowane z pełną starannością. Ponadto, ważny jest czas realizacji oraz sam poziom świadczonych usług. Warto przyjrzeć się propozycjom serwowanych dań, ozdoby stołu czy konstrukcji samego menu. Aby oczarować gości, należy zadbać o połączenie tradycyjnych smaków z lekką nutą fantazji i nowoczesnej kuchni. Taka kombinacja sprawia, że każdy uczestnik eventu firmowego będzie nią zachwycony.
Jeśli organizujesz event czy konferencję biznesową, to nie zapomnij o lunchu biznesowym. To podstawa, której nie może zabraknąć, na tego typu imprezach.
Źródło: https://cateringowy.com/