Otwarcie lodziarni to nie lada wyzwanie. Przedsiębiorcy planujący założenie własnej firmy powinni przygotować się na zakup niezbędnego sprzętu, bez którego lokal gastronomiczny nie będzie w stanie odpowiednio funkcjonować. Co zatem będzie potrzebne?
Witryna na lody
Najważniejsza w lodziarni jest witryna na lody. Odpowiednia prezentacja zachęca klientów do zamówienia ich większej ilości, pozwala również zapoznać się z dostępną ofertą smaków (dzięki ich właściwemu opisaniu. Oczywiście witryna powinna być jakościowa – musi zachowywać odpowiednio niską temperaturę, by lody nie roztapiały się, ale i nie zbrylały w wyniku zbyt intensywnego mrożenia.
Sprzęt drobny
Drobny nie oznacza niepotrzebny. Tak naprawdę w lodziarni to właśnie z jego pomocą można nakładać mrożone jogurty, sorbety czy lody na wafel lub do pucharków. Do wyposażenia tego typu zalicza się między innymi gałkownicę do lodów, którą można z łatwością utrzymywać w czystości. Oprócz tego bardzo ważne są kuwety, czyli specjalne pudełka ze stali nierdzewnej, w których można przechowywać lody. W zależności od potrzeb możemy zdecydować się na zakup tych pojemników o różnej objętości, od kilku do kilkunastu litrów.
Do drobnego wyposażenia zalicza się również porcjonery, które są oferowane w kilku miarach, takich jak 1/30, 1/36 i 1/40. Oznacza to, że z jednego litra lodów można kolejno stworzyć 30, 36 lub 40 gałek.
Warto również wspomnieć o płuczkach do gałkownic, które pozwalają dbać o sterylność i czystość tych akcesoriów, które trzeba myć po każdorazowym użyciu. Płuczkę można w prosty i szybki sposób zamontować nieopodal witryny do lodów. Umożliwia ona łatwe i bezproblemowe mycie gałkownic w czasie pracy.
Lodówki na lody
Lokal trzeba również wyposażyć w lodówki lub szafy chłodnicze, które pozwalają schować zapasy lodów. Dzięki nim lody zachowują świeżość i są każdorazowo gotowe do podania. Często zdarza się tak, że omówione już witryny na lody stosuje się tylko w godzinach pracy, a lody na noc chowa się do lodówek na zapleczu. Sposób ten jednak nie jest praktykowany przez każdą lodziarnię.
Sprzęt do serwowania napojów
W lodziarni niezbędne będą urządzenia pozwalające przygotować między innymi kawę, herbatę, a także świeże koktajle. Lokal tego typu bowiem nie odniesie sukcesu, jeśli nie zaoferuje swoim klientom czegoś więcej, niż tylko lody. Warto więc zainwestować w specjalistyczne ekspresy ciśnieniowe, a także blendery barmańskie. Dzięki nim można przygotować smaczne koktajle, które nieustannie zyskują na popularności i są obecnie często zamawiane przez klientów.
Warto pomyśleć też o sokowirówkach, które pozwolą przygotować świeżo wyciskane soki. Z ich pomocą, istnieje możliwość serwowania napojów dopiero co wyciśniętych, a co za tym idzie – klient zawsze będzie miał pewność, że jego sok został przygotowany ze świeżych owoców, co gwarantuje zachowanie wszystkich właściwości prozdrowotnych napoju.
W niewielkich lodziarniach bardzo często przygotowuje się także między innymi owocowe sorbety. Te można serwować za pomocą specjalnych granitorów, które idealnie sprawdzą się w okresie lata. Na chłodniejsze dni z kolei sprawdzą się podgrzewacze do serwowania płynnej czekolady. Każda lodziarnia powinna również zainwestować w kruszarkę do lodu.
Warto pamiętać, że każdy sprzęt przeznaczony do lodziarni powinien spełniać wszystkie obowiązujące standardy. Mowa tutaj w szczególności o wyposażeniu drobnym, ponieważ ma on stały kontakt z żywnością, a co za tym idzie – należy zachować szczególną ostrożność przy jego zakupie.
Inspirowane: active-company.pl – hurtownia gastronomiczna