Planujesz otwarcie małej lodziarni? Skompletuj niezbędne wyposażenie

Planujesz otwarcie malej lodziarni Skompletuj niezbedne wyposazenie

Otwarcie lodziarni to nie lada wyzwanie. Przedsiębiorcy planujący założenie własnej firmy powinni przygotować się na zakup niezbędnego sprzętu, bez którego lokal gastronomiczny nie będzie w stanie odpowiednio funkcjonować. Co zatem będzie potrzebne?

Witryna na lody

Najważniejsza w lodziarni jest witryna na lody. Odpowiednia prezentacja zachęca klientów do zamówienia ich większej ilości, pozwala również zapoznać się z dostępną ofertą smaków (dzięki ich właściwemu opisaniu. Oczywiście witryna powinna być jakościowa – musi zachowywać odpowiednio niską temperaturę, by lody nie roztapiały się, ale i nie zbrylały w wyniku zbyt intensywnego mrożenia.

Sprzęt drobny

Drobny nie oznacza niepotrzebny. Tak naprawdę w lodziarni to właśnie z jego pomocą można nakładać mrożone jogurty, sorbety czy lody na wafel lub do pucharków. Do wyposażenia tego typu zalicza się między innymi gałkownicę do lodów, którą można z łatwością utrzymywać w czystości. Oprócz tego bardzo ważne są kuwety, czyli specjalne pudełka ze stali nierdzewnej, w których można przechowywać lody. W zależności od potrzeb możemy zdecydować się na zakup tych pojemników o różnej objętości, od kilku do kilkunastu litrów.

Do drobnego wyposażenia zalicza się również porcjonery, które są oferowane w kilku miarach, takich jak 1/30, 1/36 i 1/40. Oznacza to, że z jednego litra lodów można kolejno stworzyć 30, 36 lub 40 gałek.

Warto również wspomnieć o płuczkach do gałkownic, które pozwalają dbać o sterylność i czystość tych akcesoriów, które trzeba myć po każdorazowym użyciu. Płuczkę można w prosty i szybki sposób zamontować nieopodal witryny do lodów. Umożliwia ona łatwe i bezproblemowe mycie gałkownic w czasie pracy.

Lodówki na lody

Lokal trzeba również wyposażyć w lodówki lub szafy chłodnicze, które pozwalają schować zapasy lodów. Dzięki nim lody zachowują świeżość i są każdorazowo gotowe do podania. Często zdarza się tak, że omówione już witryny na lody stosuje się tylko w godzinach pracy, a lody na noc chowa się do lodówek na zapleczu. Sposób ten jednak nie jest praktykowany przez każdą lodziarnię.

Sprzęt do serwowania napojów

W lodziarni niezbędne będą urządzenia pozwalające przygotować między innymi kawę, herbatę, a także świeże koktajle. Lokal tego typu bowiem nie odniesie sukcesu, jeśli nie zaoferuje swoim klientom czegoś więcej, niż tylko lody. Warto więc zainwestować w specjalistyczne ekspresy ciśnieniowe, a także blendery barmańskie. Dzięki nim można przygotować smaczne koktajle, które nieustannie zyskują na popularności i są obecnie często zamawiane przez klientów.

Warto pomyśleć też o sokowirówkach, które pozwolą przygotować świeżo wyciskane soki. Z ich pomocą, istnieje możliwość serwowania napojów dopiero co wyciśniętych, a co za tym idzie – klient zawsze będzie miał pewność, że jego sok został przygotowany ze świeżych owoców, co gwarantuje zachowanie wszystkich właściwości prozdrowotnych napoju.

W niewielkich lodziarniach bardzo często przygotowuje się także między innymi owocowe sorbety. Te można serwować za pomocą specjalnych granitorów, które idealnie sprawdzą się w okresie lata. Na chłodniejsze dni z kolei sprawdzą się podgrzewacze do serwowania płynnej czekolady. Każda lodziarnia powinna również zainwestować w kruszarkę do lodu.

Warto pamiętać, że każdy sprzęt przeznaczony do lodziarni powinien spełniać wszystkie obowiązujące standardy. Mowa tutaj w szczególności o wyposażeniu drobnym, ponieważ ma on stały kontakt z żywnością, a co za tym idzie – należy zachować szczególną ostrożność przy jego zakupie.

Inspirowane: tanake.com.pl – wyposażenie gastronomiczne

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*