Kokcydiostatyki w żywieniu drobiu, czyli podstawa profilaktyki kokcydiozy

Kokcydiostatyki w zywieniu drobiu

Kokcydioza to błyskawicznie rozprzestrzeniająca się choroba drobiu, która w krótkim czasie może wywołać istotne straty w hodowli ptactwa. Ze względu na fakt, iż jest ona trudna do zwalczenia, warto odpowiednio wcześnie zadbać o uodpornienie zwierząt przeciwko pierwotniakom wywołującym tę dolegliwość. Skutecznym rozwiązaniem mogą okazać się w tym przypadku naturalne kokcydiostatyki, czyli starannie dobrane preparaty od producenta pasz dla drobiu, które hamują namnażanie się pasożytów, zmniejszając tym samym ogólne ryzyko zachorowania.

Kokcydioza – drogi zarażenia, objawy i skutki

Kokcydioza to choroba jelit, która dotyka drób hodowlany. Jest ona wywoływana przez pierwotniaki z rodziny Eimeria, które powodują stan zapalny i niszczą jelita, rozmnażając się w ich komórkach. Do zarażenia dochodzi poprzez kontakt ze ściółką, zanieczyszczoną odchodami chorego ptactwa. Objawy kokcydiozy charakteryzują się różnym stopniem nasilenia. Do łagodniejszych dolegliwości należy pogorszenie wzrostu i przyswajania pokarmu oraz ogólny spadek odporności. W zaawansowanym stadium choroby bardzo często dochodzi do poważnego zapalenia jelit, sepsy, niedokrwistości, a w skrajnych przypadkach nawet do śmierci ptaka.

Pasożyty Eimeria są odporne na dezynfekcję, dlatego ich całkowite wyeliminowanie ze środowiska jest w zasadzie niemożliwe. Z tego względu niezwykle istotne jest podnoszenie odporności ptactwa na kokcydiozę poprzez stosowanie odpowiednich dodatków paszowych dla drobiu z zawartością naturalnych kokcydiostatyków. Tego typu ziołowe preparaty mają w swoim składzie substancje biologicznie czynne, które poprawiają funkcjonowanie całego systemu immunologicznego oraz usprawniają działanie układu pokarmowego, zmniejszając ryzyko ciężkiego przebiegu kokcydiozy.

Profilaktyka kokcydiozy

Chcąc uchronić drób przed kokcydiozą lub złagodzić przebieg infekcji, warto sięgnąć po pasze dla drobiu, uzupełnione o naturalne kokcydiostatyki. Środki te hamują namnażanie się pierwotniaków, ograniczając epidemie w hodowlach ptactwa. Każdy renomowany producent pasz dla drobiu podkreśla, że regularna profilaktyka znacząco chroni przed zakażeniami, a tym samym minimalizuje ogólną ilość upadków i straty wywołane kokcydiozą. Wysokiej jakości preparaty są oczywiście bezpieczne dla niosek i brojlerów, nie wpływają negatywnie na smak i zapach pozyskanego mięsa czy jaj, a dodatkowo nie wymagają okresu karencji.

Hodowcy zainteresowani dodatkami paszowymi dla drobiu wspierającymi odporność, często sięgają po adiCoxSOL® PF, czyli łatwy w stosowaniu płynny zestaw składników pochodzenia naturalnego, które stymulują pracę układu immunologicznego, sprzyjając zwalczaniu pierwotniaków i bakterii. Ponadto wzmacniają one apetyt i przyswajalność pasz, a zarazem pomagają w regeneracji nabłonka jelit, zmniejszając ryzyko upadków w wyniku kokcydiozy. Chcąc polepszyć ogólną odporność kur, warto sięgnąć również po Bactocell® DRINK, zawierający bakterie kwasu mlekowego dla drobiu. Probiotyk ten optymalizuje pożądaną liczebność dobrych bakterii w jelitach, jednocześnie redukując niebezpieczną mikroflorę, wywołującą zaburzenia trawienia i pogorszenie kondycji zwierząt. Dzięki jego regularnej aplikacji kury zachowują dobry stan zdrowia i odporność, która pozwala skutecznie zwalczać pierwotniaki wywołujące kokcydiozę.

Kokcydioza to choroba pierwotniakowa, która w krótkim czasie potrafi zdziesiątkować całe stada kur. Aby podnieść odporność drobiu i chronić je przed upadkami na skutek zakażenia pasożytem z grupy Eimeria, warto regularnie uzupełniać pasze dla drobiu o naturalne kokcydiostatyki. Są one bezpiecznym stymulatorem systemu immunologicznego, poprawiającym ogólną kondycję zwierząt, a tym samym zmniejszającym straty wywołane kokcydiozą.